Blogtour: Supernerd

Al enkele jaren ben ik maandelijks aanwezig bij de leukste leesclub, de Leesbeesten! Emmy van Ruijven is de spil van deze groep, blogger, lezer, schrijfster. Ik wist al langere tijd dat ze met een boek bezig was en om eerlijk te zijn, ik was nieuwsgierig. Hoe schrijf je een boek als je zelf al zo lang boeken met anderen bespreekt, bekritiseerd of juist prijst? Aan welke kant van die lijn eindigt het boek? Dus ik ben begonnen in Supernerd en nog geen week later was het uit. Benieuwd wat ik ervan vond?

Julian kijkt Rosie met een frons aan. Dan zucht hij diep. “Neem haar mee. Het is te gevaarlijk hier te blijven, want ze kunnen terugkomen.’
“Ho ho ho!’ roep ik, een stapje achteruit zettend. “Ik ga nergens heen voordat jullie vertellen wíé er terug kan komen en hoé het komt dat mijn vriendin eruit zag alsof ze overgenomen was door een schaduwmonster!’
Een tel is het volledig stil. Tot Rosie me aankijkt en zegt: “Stephanie, je vriendin is bezeten door een demon.’
Wacht. Wát?!
Als een vis op het droge open en sluit ik mijn mond. Er komt geen geluid uit.
Steph doet niets liever dan tekenen, Dungeons & Dragons spelen met haar vrienden en fantaseren hoe het is om een superheld te zijn. Als ze tijdens een spelletjesavond opeens worden aangevallen, is het een mysterieuze jongen in een superheldenpak die hen er ongedeerd uit weet te halen. Bestaan superhelden dan echt?
Al snel raakt Steph verwikkeld in een strijd tegen een demonisch leger met de ambitie ieder mens over te nemen, een groep superhelden die haar wil rekruteren en een groeiende stapel huiswerk. Is het leven van een scholier wel te combineren met het redden van de wereld? En wat doe je als je toch minder moedig blijkt te zijn dan je had verwacht?

Man wat was dit een rollercoaster! Als je iemand persoonlijk kent dan heb je vaak wel een idee hoe diegene een personage neer zou zetten maar als ik even eerlijk ben hoor ik door het hele boek heen Emmy. Supernerd is een heerlijk vlot en lekker sarcastisch boek. De humor van de hoofdpersonage Steph past volledig in het verhaal en maakt het vloeiend, spannend, en heerlijk om te lezen. Ze is een cliché, maar een goed cliché. Proud hufflepuff, gamer, anime lover, een echte supernerd die maar al te graag een eigen superhelden outfit wil om het kwaad te verslaan.

‘Krijgen we ook een pak?’ flap ik eruit. Ik zie mezelf al helemaal in een fantastische outfit die me er geweldig uit zal laten zien en waardoor iedereen zal weten dat er met mij niet te sollen valt. Misschien heb ik er wel al eentje ontworpen. Misschien wel al 50 varianten. Don’t judge me.

Steph kan zo heerlijk enthousiast reageren, maar als het erop aan komt heeft ze een klein hartje. Emmy heeft haar zo menselijk gemaakt dat iedereen wel iets van zichzelf in haar kan terugvinden. Ik denk dat dit een personage is die werkelijk iedereen kan aanspreken. Ik vind haar vooral zo geweldig als ze kwaad wordt. Haar passie en haar vriendschap zijn ongekend. Dit maakt dat het boek elk hoofdstuk weer interessant blijft. Wetend dat ze ver zal gaan, maar hoe ver?

Het boek heeft een heerlijk tempo. Alles wordt vanuit het perspectief van Steph verteld, op enkele hoofdstukken na (en OMG wat een hoofdstukken dat waren!) Ze is constant nieuwe dingen aan het leren of naar nieuwe informatie op zoek, en zelfs als ze rustig aan het tekenen is (wat niet zomaar tekenen is) dan voel je haar concentratie en passie. Er blijft constant op een of andere manier een spanning in zitten die je helemaal in het verhaal meeneemt.

En tot de laatste minuut weet Emmy de spanning vol te houden. Tot aan de epiloog toe heb ik met smart gewacht op meer informatie, en die heeft ze gegeven. Maar wat het betekend, dat moet ik nog even laten inwerken. Ik heb al lang niet meer zo’n goed boek van Nederlandse bodem gelezen en stiekem zou ik willen dat er al meer boeken van haar waren, met dezelfde humor, dezelfde persoonlijkheid. Ik heb ervan genoten.

Supernerd

Supernerd | Emmy van Ruijven | Juni 2020 | Dutch Venture Publishing

Waardering:

Volg deze blogtour hier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s