Movie Monday: Eerst het boek of eerst de film?

Veel mensen twijfelen; eerst het boek lezen en dan de film kijken, of andersom? In deze post zal ik jullie vertellen wat ik het liefst doe, en waarom. Ik kom deze discussie vaak tegen op social media en er is geen goed of fout antwoord, het is altijd heel interessant om te zien wie waarvoor kiest en hoe verschillend dit is.

Eerst het boek lezen of eerst de film kijken? Tegenwoordig worden steeds meer boeken verfilmt wanneer ze goed worden verkocht. Voor veel mensen zeker een pré, zeker de niet-liefhebbers van boeken (bestaan die eigenlijk wel?!) Maar wat vindt een boekenwurm nu eigenlijk van een verfilming en wanneer is een verfilming goed? En wanneer maak je die beslissing wat je als eerste doet?

Vroeger gaf ik er niets om wat ik nu eerst deed. Als ik een film tegenkwam die interessant klonk, dan ging ik die gewoon kijken. Waarom eerst het boek lezen? Het komt toch op hetzelfde neer? Helaas voor mijn jongere ik is dit absoluut niet waar. Een boek kan zoveel meer bevatten dan een film, en een goed boek laat je meeleven alsof je ernaar aan het kijken bent of zelfs erin zit. Ik heb een tijdje geleden de keuze gemaakt om geen enkele film te kijken waarvan ik het boek niet heb gelezen. Waarom?

Het leuke van eerst het boek lezen en daarna de film zien, is dat je er een déjà vu gevoel van krijgt. Heerlijk toch als je in de bioscoop zit en het gevoel hebt dat je de film al eens eerder hebt gezien. Dan weet je dat de makers iets goed hebben gedaan. En de lege stukken die je uit het boek mist, die vul je automatisch zelf in gedachte al aan. De film wordt alleen maar langer voor je gevoel en beter. Je weet ook meer van de achtergrond van de hoofdpersonen. In het boek heb je al lang al hun gedachtes gelezen, dat helpt vaak als ze weinig laten zien in de film. Ook vind ik het zo leuk om tijdens het boek te fantaseren over hoe ze dit nu zouden kunnen verfilmen.

Ik heb heel lang andersom juist gedaan, dus eerst de film kijken en wanneer ik de film leuk vond, het boek gaan lezen. Helaas is de beleving van het boek dan zoveel minder merk ik persoonlijk. Je kunt niet meer zelf je verbeelding gebruiken omdat je al een beeld hebt van iedereen uit de film. Vaak merk je dan ook dat het boek erg tegenvalt. Het boek is altijd langdradiger dan de film, er wordt veel meer tijd besteed aan plaatsen omschrijven wat ik met een verse blik heerlijk vind, maar met al een beeld in mijn hoofd gewoon te lang.

Natuurlijk is het een persoonlijk dingetje, iedereen heeft hier een andere mening over. Vind jij dit nu ook, of juist totaal niet? Laat het me vooral weten 😉

Liefs, Fae

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s