Recensie: Boy21

Finley woont in Bellmont, een stad die wordt beheerst door geweld, de Ierse maffia, rassenrellen en drugs. Thuis is hij ’s nachts, als zijn vader werkt, verantwoordelijk voor zijn gehandicapte grootvader. Zijn redding is basketbal. Zodra hij zijn shirt met nummer 21 aantrekt, kan hij alle ellende achter zich laten.
Dan komt Russ in de stad wonen. Dit voormalige basketbalwonder heeft iets verschrikkelijks meegemaakt waar hij niet over praat. Hij luistert alleen naar de naam… Boy21.
Alsof hij nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, vraagt de coach van het basketbalteam Finley om Boy21 op sleeptouw te nemen.
Dat is het begin van een ingewikkelde, kwetsbare vriendschap tussen ruwe bolster Finley en Boy21, die het liefst de werkelijkheid ontvlucht.

Een jongen die wegvlucht van zijn ellende in zijn sport, een passie die hem door alle ellende heen kan slepen. Maar wat als iemand anders er nog erger aan toe is, en jij krijgt de kans om hem te helpen. Met als enige nadeel, er is een kans dat hij jouw plaats in het spel gaat innemen. Wat kies jij?

20161016_165630

In het begin wist ik niet goed wat ik van dit boek moest denken. De tekst op de achterkant gaat vooral over basketbal, en de kaft ziet er dan weer heel futuristisch uit. Beide weergeeft niet goed genoeg hoe geweldig dit boek is! De titel Boy21 vind ik echter wel heel goed bij het boek passen op een hele letterlijke manier, maar het is ook mysterieus genoeg om nieuwsgierig te zijn naar het boek. Het verhaal gaat over Finley, zijn vriendin Erin, en Russ die alleen luistert naar Boy21. Allemaal hebben ze 1 ding gemeen, namelijk hun liefde voor basketbal. Finley en Erin trainen de hele zomer samen, maar zodra het basketbalseizoen begint, dan gaan ze uit elkaar.

In het verhaal vind ik het heel mooi hoe twee jongens die zo verschillend zijn, eigenlijk zo veel op elkaar lijken. Finley is een simpele jongen die braaf luistert en geen problemen maakt, hij is die stille jongen op de achtergrond die je vaak niet eens opmerkt. Russ is nogal een apart type. Hij heeft iets verschrikkelijks meegemaakt en verwerkt dit op zijn eigen vreemde manier. In het verhaal ontwikkelen beide jongens zich op een aparte manier. Finley, die zorgeloze en probleemloze jongen, gaat door nogal wat lastige tijden en weet niet goed hiermee om te gaan. Russ is langzaamaan aan het bijkomen van alle zorgen en vindt zijn weg weer terug naar zijn oude zorgeloze leventje. En hoewel beide jongens zo verschillend zijn, hebben ze beide de kans om elkaar te helpen geluk te vinden.

9200000059367376.jpg

Boy21 is een prachtig boek om te lezen. Het leest heerlijk weg en het is een perfect boek om even lekker in weg te kruipen. Ik heb met veel plezier gelezen, maar ook soms met vochtige oogjes. Het is  een vrij simpel boek met korte hoofdstukken, wat het dus ook geschikt maakt voor wat jongere Young Adult lezers.

Boy21 | Matthew Quick | Lemniscaat B.V., Uitgeverij | September 2016
Waardering: viersterren.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s